Ennél jobb argentin bort most nem tudnék mondani

2022. 02. 19., 19:04
A hét bora
7031

Kaiken Aventura Malbec Chacayes Sur 2019.

A Kaiken nem fantázianév. Patagóniában őshonos, szelíd tekintetű vadlúdfajtát jelöl, amely az Andok argentin és chilei oldalán egyaránt fészket rak. Pontosan úgy, mint a chilei Vina Montes, amely a hegyvonulat argentin részén, Mendozában már három birtokot épített föl. 

Precíz, jól érthető borait hivatalból eddig is kóstoltuk, de azt nem állítanám, hogy különösebben szíven ütöttek volna. 

Na, jó, legutóbb rajongtam egy cabernet sauvignonukért, de innen nézve még az a bor is inkább a közízlés kiszolgálása, mint valami hú, de eredeti felmutatása. 

Most azonban tényleg belezsibbadt a nyelvem a csodálkozásba. A pincészet új, Aventura (kaland) névre keresztelt sorozattal jelentkezett, amelynek nem titkolt célja a malbec legmélyebb rétegeinek felfedezése. 

Argentína, Mendoza, malbec: összetartoznak, mint a zongora billentyűi. 

A malbec a 18. században még Bordeaux meghatározó szőlője, 1852-ben került Argentínába, amelynek végül emblematikus fajtájává vált. Tömegborként is van arca, jobb esetben intenzív gyümölcsösség, élénk fűszeresség és lágy savak triója, de – mint a mellékelt példa is mutatja – igazi természete prémium szegmensben mutatkozik meg.

A szőlő Mendozától 130 kilométerre dél-nyugatra, 1250 méterrel a tengerszint felett napozik, leszüretelve betontartályban erjed és érik. 

A palack és a címke cool. A csavarzár elég jól működik, a hároméves bor várakozáson felüli minőséget mutat. 

Nem véletlen, hogy a középkorban a fajtát fekete borként emlegették, ez a tulajdonsága ennyi idő távlatában sem változott.

A korty hűvösen elegáns, sűrű és komplex, olyan jól iható, hogy komoly önuralomra van szükségem, nehogy elkóstoljam az egész palackkal, mielőtt teljes nagyságában kibontakozna. Kortyról kortyra tárulkozik ki. Illata legfelső rétegét színtiszta fekete áfonya uralja, mintha frissen facsarták volna. Ahogy nyílik, bújnak elő finom árnyalatai: feketeszeder, feketecseresznye, kakukkfű, és nagy csokor frissen szedett ibolya. 

Tanninja szelíd, puha, kedves, édes, szerkezetét lágyság járja át, miközben üdítően friss, mint valami gyümölcslé. 

Győz az önuralom. Három napig kóstolom: megunhatatlanul gazdag aromakaleidoszkóp.

6650 kőkemény magyar forintba kerül a Bortársaságnál. Nem kevés pénz, de érthető.

Fotók: gusto.hu  

Kapcsolódó cikk

A legszebb cabernet sauvignon, amit eddig kóstoltam