Számunkra már vörösborban is a Balaton az etalon

2020. 09. 24., 19:26
A hét bora
6221
By

Jásdi Cabernet franc-Merlot 2017.

A cím tudatosan provokatív, viszont tapasztalatok hosszú sora mondatja velünk.

(Alkalomadtán majd részletesebben kifejtjük.)

Hogy Jásdi az ország egyik legjobbja a cabernet franc műfajában (is), azt már többször bizonyította. Nem véletlen, hogy az úgynevezett Cabernet franc-napot az ő borával ünnepeltük.

Franc-ja iránti rajongásunknak csak az ára szab határt, 9000 forintot ugyanis kizárólag szökőévben tudunk leperkálni egy üveg szőlőléért. Legyen annak bármilyen nemes is a pedigréje.

Ezért is dobbant nagyot a szívünk, amikor az egész évben nyitva tartó Jásdi vinotékában megakadt a szemünk (nem királyi többes, hanem a gusto szerkesztősége, vagyis nem vagyok egyedül a véleményemmel) a 2017-es Cabernet franc-Merlot cuvée-n (3000 forintért).

Merthogy ebben is ott van annak a bizonyos franc-nak egy része. Plusz némi tihanyi merlot. 

Valahol a kisagyunk leghátsó nyúlványában persze tudtunk ennek a bornak a létezéséről, de a konkrét találkozás mindent felülírt.

Ez a bor is megerősítette azt a korábbi vélekedésünket, miszerint a Balaton-felvidék valamennyi hazai borműfaj reprodukálásának lehetséges epicentruma. Az is tény, hogy anno a fehér és kékszőlő egyenlő arányban képviseltette magát borvilágunk eme féltekén.

Az elmúlt huszonvalahány év borírói tapasztalatát egybevetve kijelenthetjük, ez a vörös küvé ott van a szeren.

Rubintos, áttetsző, tetszetős, intelligens vörösborszín.

Illata intenzív, de nem harsány. Tele fűszerrel, fekete bogyós erdei gyümölccsel, meleg tónussal, amit át- meg átjár valami hűvös fuvallat.

Ízben mindez visszaköszön elképesztően lágy, krémes struktúra kíséretében. Lágysága nem jelenti azt, hogy ne lennének savai. Utóízben barátságos fanyarság vidámítja az ízlelőbimbókat.

Nekünk nagyon bejött. 3000 forintért már-már emberbaráti cselekedet áruba bocsátani.

Fotók: gusto.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Vagány balatoni kékfrankos egy titkos kertből