Nemzetközi díjra jelölték a Tokaj Kalauzt

2021. 02. 01., 11:04
Bloggerek
10896
By

Január végén értesítették világszerte a gasztronómiai kiadványok szerzőit, akik a rangos Gourmand Awardson a Best in the world szintig jutottak.

A több fordulós könyvszemlén egy hazai könyv, a Ripka Gergely által írt TokajGuide 'European wine' kategóriában a legjobb 4 közé került, ami magyar könyvnek korábban még nem sikerült.

A Gourmand Awards for Drink Culture a világ egyik legnagyobb gasztronómiai és italkönyves seregszemléje, összesen nem kevesebb, mint 175 ország kiadványainak részvételével, a Gourmand International szervezésében.

Az évszakonként szemlézett versenyben végül az ‘európai bor’ kategóriában döntőbe jutó négy jelölt:

  • Austria - Ruster/Ausbruch DAC, Rudolf Lantschbauer, Yulan Cai (Vinothek)
  • Bosnia - Wine Stories, Bosnia & Herzegovina, Zeljko Garmaz
  • Hungary - Tokaj Guide, Ripka Gergely (Scolar Kiadó)
  • USA - The New Wines of Mount Etna, Benjamin North Spencer (Gemelli Press)

„Felemelő érzés már önmagában Tokajt és Magyarországot látni ezen a shortlisten. Franciaország boros könyveinek külön kategóriája van ezen a versenyen, Magyarországot meg a legtöbb boros tankönyvben, webshopban és más hasonló platformokon általában a ‘világ többi része’ kategóriában említik; én is igyekszem mindent megtenni azért, hogy hazánkat számon tartsák ma is a bortérképen” - mondja a szerző, akinek TokajKalauza a tavalyi Spring Harvest listán tűnt fel először a könyvszemle weboldalán.

A Best in world kategória védjegyét, matricáját már használhatják a kategória döntősei, végső győztest pedig júniusban hirdetnek, Párizsban.

(A teljes lista, számos izgalmas kategóriában itt böngészhető: www.cookbookfair.com)

Független iránytű a Tokaji borvidékről

A TokajGuide/TokajKalauz 2014 óta eddig 3 kiadással került nyomtatásba, legutóbb 2019-ben. A két évente frissülő, szabad és független, kétnyelvű kiadvány napjaink legátfogóbb, legnaprakészebb kalauza a történelmi Tokaji borvidék értékeiről, benne 150 meghatározó borászaton túl a legjobb éttermek, ajánlott szálláshelyek, sokrétű rendezvénytippek, a legszebb kirándulóhelyek, várak és más történelmileg vagy táji szempontból fontos látnivalók, de katalogizált borértékelések és évjáratleírások is vezetik a borturistát.

A könyv mára nemzetközi viszonylatban mérve is fontos referenciává vált a borkedvelők számára és a Hegyaljára látogatóknak a borvidéken való eligazodásban. Világszerte számos országból rendelik és követik a szerzői forrásból, illetve a Scolar Kiadó gondozásában készülő kalauzt, melynek friss kiadása idén áprilisban kerül bemutatásra.

Képek forrása: www.instagram.com/tokajmagic/