Ez az ország legjobb furmintja

2021. 07. 16., 14:49
Borok
5255
By

Az egri Kovács Nimród Winery 2017-es Nagy-Eged-hegyi Sky Furmintja az ország legjobb Furmintja elismerést nyerte el a nemzetközi VinAgora versenyen, egyben Champion-nagydíjas és kategóriagyőztes lett.

A Kovács Nimród Winery egri, Nagy-Eged-hegyi Furmintja nem először ért csúcsra.

A 2015-ös és 2016-os évjárat az előző VinAgora Nemzetközi Borversenyeken szintén aranyérmes, az utóbbi egyben kategóriagyőztes is lett, a 2011-es évjárat pedig az International Wine Challenge londoni borversenyen nyert az aranyérem mellett két trófeadíjat, a Legjobb Magyar Fehérbornak és Legjobb Furmintnak járó elismerést is elhozta.

Mindez visszaigazolja a KNW filozófiáját arról, hogy Egerben, azon belül is a Nagy-Eged-hegyen igazi csúcsminőséget képes elérni ez a fajta, ráadásul nem egyszeri alkalommal, hanem évjáratról-évjáratra produkálja. 

A 2017-es Sky Furmint alapanyagának egyharmada tartályban, kétharmada hordóban erjedt, majd másod-, és harmadtöltésű 225 literes kis barrique és 500 literes ászok hordóban érlelődött finomseprőn. Színe halvány aranysárga, elegáns illatában alma, körte, enyhén érett sárgabarack, és fehér virágok jelennek meg, amelyeket később a termőhelyre oly jellemző mészkő és kovakő, valamint a hordóhasználatból adódó édes süteményillat tesz teljessé.