Nem igaz, hogy gépesített szürettel nem lehet pazar minőséget produkálni

2021. 11. 19., 18:00
Gourmet
553

Bár a kézműves szót az elmúlt években rendesen kiherélték, mi magunk is képesek vagyunk újra meg újra felülni az érzelmi hullámvasútra, legyen szó borról, kenyérről, sajtról, extra szűz olíva olajról. 

Most éppen ez utóbbiról. 

Először a címkéje tetszett meg. Mivel semmit nem tudtunk erről a spanyol olívászatról, a garanciát az jelentette, hogy jelen van a pomázi igaziolíva, a minőségi olívaolaj-kultúra szaküzletben és a Bortársaság polcain is.

Úgyhogy a polcról levettük, megvettük, hazavittük, és megkóstoltuk. Friss, kovászos-burgonyás kenyérrel Pékanyu garantáltan kézműves műhelyéből.

A 0, 5 literes palack 3500 forintba kerül, ár-érték arányban verhetetlen. Ilyen minőséget ennyiért ritkán abszolválunk. 

Természetesen utánaolvastunk a készítőknek is. 

Kiderült, hogy a La Maja família 1997-ben vágott bele az olíva bizniszbe Spanyolország Navarra tartományában.

Hatvan hektáron 80 000 olajfát gondoznak és a szüretet mindig és kizárólag gépekkel végzik. 

Ezen meglepődtünk. 

Ugyanis ilyen kifinomult illatot, ilyen komplex ízt és szofisztikált textúrát eddig csak kézműves olíváknál tapasztaltunk. 

Leesett állal kóstoltunk. 

Olajunk a családi vállalkozás Limitált kiadásában jelenik meg, erre utal a címke grafikai vezérmotívuma, az EL (Edicion Limitada). 

Illatában vad zöld füvek, citrom, lime, mandarin, majd megint frissen kaszált fű. Képbe jön még egy kis articsóka, zöldalma, és a paradicsom palánta levelének fanyar illata. 

Ízben a vegetális jegyek dominálnak citrusos felhangokkal. 

Semmi túlzó csípősség, se mandulás kesernye. 

Ha valakit be akarnánk avatni az olívaolajok csodálatos világába, most már biztos, hogy ez a tétel jelentené a kaput.