Pazar reggelizőhelyet találtunk a Balatonon

2018. 08. 19., 13:18
Egyéb
9312
By

Biztos nem szenved önbizalomhiányban, aki újhullámos kávézóját Pazar névre kereszteli, gondolom magamban, amikor a napi biciklitúra előtt lefékezünk a balatonfüredi Aranyhíd sétány 6 előtt.

(Amúgy a hely a budapesti Pazar Coffee Company előretolt helyőrsége).

A nyersbeton falak és a meleg faburkolatok laza kontrasztot alkotnak.

Egy belsőépítészeti lapban is lehetne bőven mit ömlengeni az ízléses, loft hangulatú belső térről, az otthonosságot generáló részletekről, a trendi, mégis egyedi dizájnról, ami nemcsak belül, hanem kívül, a teraszon is megjelenik székben, asztalban, ha máshol nem, egy jól eltalált, életigenlő virágkompozícióban.

Szóval nem, nem túlzás a pazar jelző, ahogy a fokozása sem, mert a speciality kávézó egyszerre pompás, pipec és penge is.

Igaz mindez a kiszolgálás minőségére is. Már-már szürreális élmény a kiégett magyar gasztromunkások által terrorizált Balaton partján ennyi kedvességet, figyelmet megtapasztalni. Mintha a legjobb barátainknál reggeliznénk. A vendéglátás szó itt visszanyeri eredeti jelentését.

Nem véletlen, hogy egy óra leforgása alatt a sztárborásztól a legmenőbb somlói pincészet menedzserén keresztül a budapesti szakmabeliig egy tucatnyi ismerősbe botlunk ezen a forró augusztusi reggelen. Kész szerencse, hogy a nyitás után pár perccel érkezünk, mert pillanatok alatt ki lehet tenni a megtelt táblát.

Hamar belakjuk és élvezzük a helyet. Így kellene élni, nemcsak a rövidre szabott szabadság idején, a munkás hétköznapokon is jólesne ennyi figyelmesség, ilyen finom kávé, ilyen minőségi szendvics és croissant.

Az újságimitációba csavart szendvics gondosan meg van komponálva: a saláta friss, a sajt és sonka csúcs, ízei csillagtúráznak a számban.

A croissant-ra bármelyik párizsi kolléga büszke volna. A Pazar a gyenesdiási Sütis Móni fantasztikus édességeit kínálja. Elképesztő mennyiséget pusztítanak belőle az emberek már kora reggel, ahogy elnézem. De népszerű a chia puding, és a hely szellemét kifejező frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek is.

A védjegy persze a kávé. Szenvedélyes teásként (amúgy minőségi szálas teákban is gazdag a hely) az etióp filteres (V60) kávé a maga fűszeres gyümölcsösségével, cizellált savaival és ízintenzitásával legnagyobb teás élményeimet asszociálják.

A cappuccino a műfaj etalonja. Sötét pörkölésű kávéból készült, de csokis-fűszeres aromái messze felülmúlják a még mindig standardnak számító, klasszikus égett gumis verziókat, amikkel úton útfélen találkozunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Újhullámos kávét inni nem sznobság