Világhírű fotók a Balatonról a füredi borászatban


2022. 06. 21., 11:22
Programajánló
2043
By Gusto

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron Pályi Zsófia Balatonról készített, nemzetközileg is elismert fotósorozata került a falakra. A kiállítás augusztus 10-ig megtekinthető.

A számos magyar és nemzetközi díjat kapott fotográfus, Pályi Zsófia a „Balaton, a magyar tenger” című fotóanyaga bejárta már a nemzetközi sajtót, szerepelt a CNN oldalán is, és az amerikai National Geographic magazin nyitó képriportként mutatta be hét oldalon át 2021 nyarán, amit közel harminc ország helyi lapja vett át szerte a világon. 

„A sorozat a Balatonról, Közép-Európa legnagyobb taváról szól. A képek hordozzák azt a kelet-európai hangulatot, ami évről évre tűnik el a modernizáció következtében. Első pillantásra a képek egy tenger érzetét keltik, határtalan horizonttal. Valójában a víz, mint tudjuk, nagyon sekély. A fényképeken látható illúziók ezért szertefoszlanak, a Balaton mégiscsak egy tó marad csupán” – mesél Zsófia a tárlat képeinek koncepciójáról.

Gyetvai Zsolt borász-tulajdonos már az épület megvételekor tudta, hogy a villa falain belül ötvözni fogja két szenvedélyét, a bort és a művészetet. Míg a hűvös pincében készülnek és érlelődnek a paloznaki és a tihanyi dűlőkből szüretelt borok, addig a fenti, elegáns terekben kiállított képek között sétálhatnak az érdeklődők, leülhetnek egy asztalhoz a teraszon, az árnyas, ősfás parkban, és megkóstolhatják a pincészet borait.

A Balaton, a magyar tenger fotókiállítás megtekinthető a Villa Gyetvai nyitvatartási idejében, augusztus 10-ig Balatonfüreden, a Deák Ferenc u. 23. szám alatt.

Fotók: Heim Alexandra