Arab almás süti – egyszerűen egzotikus

2022. 10. 09., 13:15
Recept
18685

Kifejezetten könnyű, mivel egy csepp vaj vagy olaj sincs benne, és a cukormennyiség is visszafogott.

Bár az elkészítése három műveletből áll, nem kell hozzá sokkal több idő, mint egy alapmuffin összedobásához. Először készítünk egy isteni házi pudingot, aztán kikeverjük a pár összetevőből álló tésztát, végül apró kockákra vagdosunk két-három szem almát. Az eredmény fenségesen illatozik, az állaga pedig rugalmas, nedves és lyukacsos.

Lássuk az összetevőket egy 23 cm-es tortaformához:

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 100 g nádcukor
  • 100 ml tej
  • 200 g 00-ás liszt
  • 13 g sütőpor
  • 2-3 db alma
  • 1-2 kiskanálnyi fahéj

A pudinghoz:

  • 1 tojás
  • 50 g nádcukor
  • 15 g kukoricakeményítő
  • 250 ml tej
  • 1 ek vaníliaesszencia

A pudinghoz kézi robotgéppel habosra kevertem a tojást, a cukrot és a vaníliaesszenciát, majd hozzáadtam a keményítőt és a tejet. Folyamatos keverés mellett addig főztem, míg be nem sűrűsödött.

Ezután, megint csak a robotgép segítségével, felvertem a tésztához a tojásokat a 100 gramm cukorral, majd beleöntöttem a tejet és hozzászitáltam a lisztet meg a sütőport.

Egy kis kitérő a 00-ás lisztről: ezt a típust az olaszok főként tészták és pizzák készítésére használják. A dupla nulla elnevezés arra utal, hogy nagyon kevés a korpatartalma, amitől a belőle készült tészták nyúlósabbak, levegősebbek lesznek.

Most már csak az almákat kellett egy-két centis kockákra vágnom (én előtte meghámoztam, de akár héjastól is mehet bele), aztán papírral kibéleltem a formát, az oldalát pedig kivajaztam.

Az almakockák kétharmadát egyenletesen elosztottam a sütőforma alját, majd megszórtam őket fahéjjal. Ráöntöttem a tésztát és óvatosan elegyengettem, hogy mindenhová jusson. Erre a rétegre is szórtam almakockákat, és ezekre is került némi fahéj.

Végül a pudingot – habkinyomó zsák híján – egy kis nejlonzacskóba öntöttem, aminek aztán az egyik csücskét levágtam, és így a sűrű vaníliás krémet spirál alakban a sütemény tetejére csorgattam.

Erre a hókuszpókuszra nem annyira az esztétikum miatt van szükség (ez a süti nem a látványosságával hódít), hanem mert a sűrű pudingot nehéz lenne máshogy a lágy tésztán elegyengetni.

180 fokos sütőben sült 35 percig.

Fotók: gusto.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Olasz joghurttorta, életem legjobb receptje

A bajor zsemle házilag az igazi

Ünnepi kuglófrecept a mindennapokra

Puha, szaftos, fahéjas – isteni svéd nemzeti tekercs