Arab almás süti – egyszerűen egzotikus
Kifejezetten könnyű, mivel egy csepp vaj vagy olaj sincs benne, és a cukormennyiség is visszafogott.
Bár az elkészítése három műveletből áll, nem kell hozzá sokkal több idő, mint egy alapmuffin összedobásához. Először készítünk egy isteni házi pudingot, aztán kikeverjük a pár összetevőből álló tésztát, végül apró kockákra vagdosunk két-három szem almát. Az eredmény fenségesen illatozik, az állaga pedig rugalmas, nedves és lyukacsos.
Lássuk az összetevőket egy 23 cm-es tortaformához:
A tésztához:
- 2 tojás
- 100 g nádcukor
- 100 ml tej
- 200 g 00-ás liszt
- 13 g sütőpor
- 2-3 db alma
- 1-2 kiskanálnyi fahéj
A pudinghoz:
- 1 tojás
- 50 g nádcukor
- 15 g kukoricakeményítő
- 250 ml tej
- 1 ek vaníliaesszencia
A pudinghoz kézi robotgéppel habosra kevertem a tojást, a cukrot és a vaníliaesszenciát, majd hozzáadtam a keményítőt és a tejet. Folyamatos keverés mellett addig főztem, míg be nem sűrűsödött.
Ezután, megint csak a robotgép segítségével, felvertem a tésztához a tojásokat a 100 gramm cukorral, majd beleöntöttem a tejet és hozzászitáltam a lisztet meg a sütőport.
Egy kis kitérő a 00-ás lisztről: ezt a típust az olaszok főként tészták és pizzák készítésére használják. A dupla nulla elnevezés arra utal, hogy nagyon kevés a korpatartalma, amitől a belőle készült tészták nyúlósabbak, levegősebbek lesznek.
Most már csak az almákat kellett egy-két centis kockákra vágnom (én előtte meghámoztam, de akár héjastól is mehet bele), aztán papírral kibéleltem a formát, az oldalát pedig kivajaztam.
Az almakockák kétharmadát egyenletesen elosztottam a sütőforma alját, majd megszórtam őket fahéjjal. Ráöntöttem a tésztát és óvatosan elegyengettem, hogy mindenhová jusson. Erre a rétegre is szórtam almakockákat, és ezekre is került némi fahéj.
Végül a pudingot – habkinyomó zsák híján – egy kis nejlonzacskóba öntöttem, aminek aztán az egyik csücskét levágtam, és így a sűrű vaníliás krémet spirál alakban a sütemény tetejére csorgattam.
Erre a hókuszpókuszra nem annyira az esztétikum miatt van szükség (ez a süti nem a látványosságával hódít), hanem mert a sűrű pudingot nehéz lenne máshogy a lágy tésztán elegyengetni.
180 fokos sütőben sült 35 percig.
Fotók: gusto.hu
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Olasz joghurttorta, életem legjobb receptje
A bajor zsemle házilag az igazi