Így készítsünk házi citromfű likőrt

2024. 05. 06., 10:30
Recept
2203

„Óriási párharcnak lehetünk tanúi, kedves nézőink, kiélezett küzdelem, fej-fej mellett haladnak…” – üvöltené a mikrofonba akármelyik sportriporter, ha látná, micsoda csatában van egymással a kert végében a menta és a citromfű.

Az, hogy az egyiket minap megnyestem, hogy zöld cukor készüljön, nem jelentett semmit, a menta gyorsan regenerálódott, lassan készülhet egy újabb adag, mert terjed tovább. Az árvacsalánfélék családjába tartozó, évelő, fehér virágú citromfű viszont annak ellenére, hogy ázsiai eredetű, szintén pazarul érzi magát a Dunamenti kertünkben. Ha az ember nem figyel, még a házfal tövénél is kidugja a leveleit – egyetlen mentsége, hogy illatos, ízes és egészséges is.

Közismert a nyugtató hatása, de az emésztésre is jótékony – legegyszerűbb fűszernek használni, könnyebb húsételekhez is passzol, de vékony csíkokra vágva a salátákba is dobhatunk belőle. "Egy jó teát?" - tehetnénk fel a kérdést, hisz forrázásra frissen és szárítva is kiadja az ízét. Akárcsak a bodzából, ebből is készíthető szörp, de most gondoljunk a felnőttekre – megmutatjuk, hogyan készül a citromfűlikőr!

Szükségünk lesz egy fél liter minőségi szeszre: vodka is jó, de akkor sincs baj, ha fehér rum van otthon, bármelyik jobb, mint ha a menthetetlen, ízhibás pálinkát próbálnánk felütni egy kis citrusos ízzel, minden mindegy alapon…

A leveleket én nem szedegetem le, egyrészt könnyebb kihalászni a befőttesüvegből egyben, másrészt a szárnak is van aromája. Van, aki csak a citrom héját teszi bele, én fél liter szeszhez karikázva két egészet számolok. A víz aránya nagy kérdés – akkor sem történik semmi, ha egyáltalán nem teszünk bele, hisz akkor csak aromatizáljuk a tömény alkoholt.

De ha két deci vizet és húsz deka cukrot kalkulálunk, nem lesz rossz, csak csemegébbé válik. Mehet bele méz, demara nádcukor, de akár karamell is, hiszek az édességet ugyanúgy megadják, ám az ízek és a színek mélyebbé válnak.

Két lépcsőben dolgozzunk: az első három-négy hétben csak a fűszernövény, a citrom és az alkohol fejti ki a hatását, majd miután fénymentes helyen kioldódtak az ízek, leszűrjük és a víz meg a cukor sziruppá főzött elegyét hozzáadva két újabb hétig pihentetjük fogyasztás előtt.

Érdemes több üveggel félretenni – egyrészt a nyári koktélszezonban long drinkek alapja lehet, de a teázós téli estéket is feldobja a házi citromfűlikőr.

Fotó: Zirig Árpád/gusto.hu