Ennél finomabbat elképzelni sem lehet a kávé mellé

2020. 08. 20., 09:39
Recept
5366

A legegyszerűbb receptjeim közé tartozik, nem sokkal bonyolultabb összedobni, mint egy mezei piskótát. Mégis nehéz ennél tökéletesebb kísérőt találni a délutáni, ráérős kávézáshoz. A maga puritánságában még mutatós is.

Az egész végtelenül könnyed, a tészta szövete rugalmas és lágy, de nem ragacsos. Nincs benne semmi extra összetevő, mégis emlékezetes a végeredmény.

Talán a sötét kakaó és a citromhéj találkozása teszi. Vagy csak a jól eltalált arányok. Egy biztos, veszélyesen finom, úgyhogy sosem csinálok belőle egyszerre nagy adagot.

Hozzávalók egy 18 cm-es formához (nagyobba is tehetjük, legfeljebb nem lesz olyan magas):

  • 2 tojás
  • 12 dkg nádcukor
  • 12 dkg liszt
  • fél dl olaj (hidegen sajtolt étolajat használtam, de készítettem már olívával is)
  • fél dl víz
  • 1 ek vaníliaesszencia
  • egy csipet só
  • fél csomag sütőpor (bio borkő a DM-ből)
  • 1 nagy ek. jó minőségű, fekete kakaópor
  • 1 kezeletlen citrom héja és leve
  • némi vaj az edény kikenéséhez

A sárgáját felvertem a cukorral, majd apránként hozzáöntöttem az olajat. Ezután mehetett bele a víz, majd a csipet sóval keményre vert tojásfehérje, a vaníliaesszencia, valamint a citrom héja és leve. Most már csak a sütőporral elkevert lisztet kellett beleszitálnom a masszába, és óvatosan összedolgozni a masszát.

A kuglófformát kivajaztam-liszteztem, és beleöntöttem a tészta felét. A maradékban elkevertem egy púpozott evőkanálnyi 22 százalékos holland kakaót, ezt is beleöntöttem a formába, majd egy villával néhányszor végigszántottam a masszán, hogy keveredjen a két réteg.

Ennyi volt az egész, mehetett az ígéretes massza a 180 fokra előmelegített sütőbe. 45 perc alatt készült el, és nagyjából ennyi idő alatt el is fogyott.

Fotók: gusto.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ez az öntet mindennel csodát tesz

Pár perc meló, és kész a legfinomabb nyári muffin

Itt egy tuti recept a meggyszezonra