Padlizsánpizza seperc alatt
Pár perc munka, és már mehet is a sütőbe.
Ízes, krémes, egészséges, és nem fogunk tőle álmatlanul forgolódni, még akkor sem, ha a vacsora kitolódik az enyhülést hozó késői órákra. Persze köretnek sem utolsó sült hús vagy hal mellé. Padlizsánpizza, seperc alatt.
Nem kell hozzá más, csak padlizsán, pár szem paradicsom, mozzarella (ha meg akarjuk adni a módját, bivaly), pizzafűszerek (oregánó, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, ez utóbbi mindenképp frissen), és egy kevés jóféle olívaolaj.
Két személyre nálunk így alakultak a hozzávalók:
- 1 nagyobb padlizsán (tele is lett vele a tepsi)
- 4-5 datolyaparadicsom
- 200 g mozzarella
- néhány csipet nagy szemű tengeri só
- fűszerek bőségesen
- 3-4 evőkanál olívaolaj
A dolog annyira egyszerű, hogy az is bátran nekiláthat, aki eddig a konyha közelébe se merészkedett. A padlizsánt megmossuk, megtörölgetjük, két végét levágjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, belerakosgatjuk a padlizsánkarikákat, és mindegyiket megsózzuk. Rájuk halmozzuk a felszeletelt mozzarellát, amit alaposan megfűszerezünk, majd jöhetnek a felszeletelt paradicsomok. A tetejére megint egy kis só, majd néhány csurranásnyi olivaolaj kerül.
200 fokon 30 perc alatt sült meg annyira, hogy a paradicsom alatt a mozzarella is pirulni kezdett. Ne felejtsünk friss bazsalikomot tenni rá tálaláskor, és persze az olívabogyó is remekül passzol mellé.
Házi borszakértőm tanácsára Sauska Tokaji Sárgamuskotályt ittunk hozzá 2022-ből. A pohárból fehér húsú gyümölcsök és rózsa illata áradt, és ez a virágos-gyümölcsös frissesség az ízben is visszaköszönt.
A sárgamuskotály megbirkózott a paradicsom savaival, és tökéletesen harmonizált a padlizsán karakteres ízével.
Fotók: gusto.hu
KAPCSOLÓDÓ CIKK