Olvasói levélből tudtuk meg az igazi sült krumpli titkát

2021. 10. 24., 10:00
Recept
8972
By Gusto

Kedves Gusto Szerkesztőség, 

lelkes olvasójukként ragadtam klaviatúrát, hogy megosszak Önökkel egy egyszerű, ám annál nagyszerűbb receptet. Pontosabban élményt. Még pontosabban mindkettőt. Nem is tudom. 

Amit tudok, hogy nem én találtam föl a méhviaszt, a sült krumplit meg pláne, de valamire mégiscsak rájöttem. Arra tudniillik, hogy a legízletesebb hasábburgonyát nem hogy bő, de semmilyen olajban nem szabad kisütni. Több okból sem szeretnék Hamvas Bélai megmondó embernek tűnni, aki – reményeim szerint – az itt következő okfejtés olvastán sűrűbben helyeselne, mint tiltakozna.

Megjegyzem, mint a történelem valamennyi korszakalkotó felfedezését, az enyémet is a véletlennek köszönhetjük. (Már ha vannak véletlenek.) Történt ugyanis, hogy elfogyott otthon a napraforgóolaj, és drága jó feleségem, Annuska, leszaladt a sarki közértbe, hogy a hiányt orvosolja. Hazafelé siettében azonban a 61-es villamos sínjein (a Villányi úton lakunk) elbotlott, és a cekker teljes tartalma olaj, liszt, cukor, sajt, túró rudi, kifli, bor (Feind Sauvignon Blanc 2020, amelyről éppen Önöknél olvastam, hogy Franciaországban díjnyertes lett) – a sínek közé esett.

Sírva jött haza szegénykém, az új harisnyája is kiszakadt. Rögtönzött főzőshow-val és egy pohár 2019-es somlói juhfarkkal (Kreinbacher pincészet) igyekeztem felvidámítani. Nem tudom, melyikünknek volt nagyobb sikere, de csakhamar mosolyra derült. 

Előkaptam egyetlen, anyósomtól megörökölt vaslábosunkat, gyengéden meglocsoltam kiváló minőségű, korábban sütéshez soha nem használt olasz extraszűz olívaolajjal, majd a sercegő vasra borítottam a héjastul hasábbá aprított krumplit. 

Önöknek bevallom, eddig mindig bambán bámultam, hogy úszik el a krumplihéj, semmi tudatosság nem volt abban, hogy most kivételesen nem hámoztam le a héjat. Csak később olvastam a szakirodalomban, hogy a cukorbetegség, rák, magas koleszterin lehetséges gyógyírja, és még a fogyásban is segít! Annuskám ennek ellenére képtelen megbarátkozni vele, ezért a végeredmény mérsékelt lelkesedést váltott ki belőle.

Tisztelettel megjegyzem, a kolompér fajtája kardinális kérdés e tárgyban. Ma már a szupermarketben kapható hálós burgonyákon is fel van tüntetve, hogy sütésre vagy főzésre alkalmasak-e. Vájt fülűek a sütésre legalkalmasabb krumplikat egyenesen a nevükön szólítják (Agria, Kuroda, Rioja, Vénusz Gold, White Lady, stb), de ha ilyen mélyre nem akarunk ásni, akkor a legfontosabb tudnivaló mindössze annyi: minél öregebb a csucsorka, annál jobb. Az újburgonya ugyanis még túl nedves a sütéshez. Én egyszer próbálkoztam vele, de olyan szottyadt lett, mint a lelkem minden újév hajnalán, amikor másnaposan kinyitom a szemem és kicsoszogok pisilni. 

A lényeg, hogy a héjastul felszabdalt krumplidarabokat, mint valami  húst, elősütöttem. Két fakanállal zsonglőrködve sűrűn forgattam a pityókát, és a héja még abban is segített, hogy egyetlen szem sem ragadt le a serpenyő aljára. Amikor a krumplidarabok üvegesedni kezdtek, levettem a tűzről a vasedényt és betoltam a 180-200 fokra előmelegített sütőbe, ahol 40 percig szép csendesen, majd 10 percig légkeveréssel izzasztottam. 

Végezetül a krumpligerezdek olyan ráncosan mosolyogtak, mint az újszülött csecsemők feje. A héjuk roppant, a magjuk krémesen olvadt. Nem tocsogtak az olajban, semmi felesleges zsiradék nem volt bennük, csak tiszta ízek és roppanós-omlós struktúrák. Nekem a paradicsom és a bazsalikom elmaradhatatlan partnere a sült krumplinak.

Annuskám ráadásnak remek álmajonézt készít hozzá: 1,5 dl görög joghurtban elkever másfél teáskanál minőségi francia mustárt, majd pár csepp citromot és lime-ot adagol hozzá. Maldon sóval finoman meghintem és a már említett 2019-es Kreinbacher Juhfarkot kortyolgatom mellé. 

Ezt az élményt szerettem volna megosztani Önökkel. Ha levelemet közlésre méltónak ítélik, nagyon büszkén fogom mutogatni Annuskámnak. Ha nem, nem. Akárhogy is alakul, én továbbra is maradok hűséges olvasójuk. 

Borbaráti üdvözlettel, 
Pikler Miklós

Kedves Pikler Miklós,

az egyik szemünk nevet, a másik sír. Még soha nem kaptunk ugyanis ilyen szívhez szóló olvasói levelet, tekintve, hogy semmilyet nem kaptunk. Éppen ezért nagyon örülünk, és természetesen publikáljuk. Sőt, receptjét azonnal teszteljük. 

(…)

Örömhír, a recept működik, héjastul, olívaolajostul. Le is fényképeztük, reméljük, Ön is magára, pontosabban a sült krumplijára ismer. Az álmajonéz és a bazsalikom is oké, a paradicsomot viszont csak dekorációnak biggyesztettük oda, mert a bort szerintünk megöli. Mindenesetre a 2019-es Kreinbacher Juhfark valóban passzol hozzá. Köszönjük a tippet. A hagyományos sült krumplit ezennel száműztük. Mostantól kizárólag a Pikler-recept alapján készítjük. 

Köszönettel és üdvözlettel,

a Gusto szerkesztősége

Fotók: gusto.hu