Pár perc meló, és kész a legfinomabb nyári muffin
A muffin játékos, rögtönzős műfaj.
Ha van két-három jól bevált alapreceptünk, pár perc alatt összedobhatunk egy adagot az évszakhoz, a kedélyállapotunkhoz, a kamránk készletéhez igazodva.
Van tuti répás, diós, sütőtökös, mákos, csokis verzióm, és most végre sikerült egy olyan légies, ruganyos, világos muffint összehoznom, amitől a nyári hőségben sem kapunk haslövést.
Reggel egy nagy maréknyi málnát szüreteltem, így most ez került bele, de biztos, hogy a ribizli, a szeder, az áfonya is remekül áll majd neki.
Hozzávalók 8 nagyobb, 12 kisebb muffinhoz:
- 1 tojás
- 10 dkg nádcukor
- 75 ml olaj (hidegen sajtolt napraforgóolajat használtam)
- 75 ml tej
- 110 g liszt
- egy csipet só
- 1 tk. sütőpor
- 1 dl joghurt (ebbe most krémesebb görög joghurt került)
- 1 bögre málna
- 1 tk. vaníliaesszencia
Első felvonás: a tojást kevertem össze a cukorral, az olajjal, a tejjel és a vaníliaesszenciával. Ez utóbbi ugyan nem olcsó mulatság, de még mindig jobban járunk vele, mintha minden egyes alkalommal vaníliarudat vásárolunk. (Az esszenciához 3-4 vanília kikapart magját és szárát tegyük 3-4 deci vodkába, majd dugjuk a varázslöttyöt egy sötét szekrénybe, és hetente egyszer rázzuk össze. Egy, másfél hónap után már használhatjuk.)
Második felvonás: a folyékony alapanyagokhoz hozzászitáltam a lisztet, a sütőport és a csipet sót, és óvatosan összekevertem.
Harmadik és egyben utolsó felvonás: Belekevertem a joghurtot és a gyümölcs felét. A viszonylag híg masszát a muffinformákba töltöttem, tetejükre szórtam a maradék málnát, aztán betoltam a tepsit a 190 fokra előmelegített sütőbe. 28 perc múlva vettem ki, amikor már enyhén pirulni kezdett a teteje.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Itt egy tuti recept a meggyszezonra
Könnyű epres sajttorta, könnyedén
Fotók: gusto.hu