Házi recept alapján készült a legjobb magyar nagyüzemi téli sör

2019. 11. 04., 11:45
gasztronómia
4914
By

A napokban került a polcokra az ötödik családtag, a Porter. Azonnal lecsaptunk rá – írja a Gusto.

A Porter különlegessége, hogy házi recept alapján készült. A Heineken tavaly nyáron írt ki pályázatot az Óvatos Duhaj termékcsalád következő darabjára, amit Stubna Ágoston, az I. Soproni Sörverseny győztesének receptje nyert.

Szívesen megkóstolnánk az eredeti alapján készült portert, kíváncsiak lennénk a különbségre.

Nem mintha különösebb panaszra lenne okunk. Az Óvatos Porter ugyanis szerintünk a sorozat legegyedibb, legjobban sikerült darabja.

Feketébe hajló szín nem túl tartós bézs habbal. Illatának és ízének közös nevezője a kávé, étcsokoládé, pörkölt maláta, aszalt szilva (csipetnyi fahéjjal), itt-ott felvillanó finom vaníliás árnyalattal.

Az íz tartalmas, kellemesen, a szó legjobb értelmében üdítően-szomjoltóan savanykás. Utóíze a műfajhoz képest keserűbb, de az étcsokis-espresszós lecsengés nekünk nagyon tetszik.

Lehetne egy kicsit testesebb-krémesebb, ezzel együtt szénsavban szegényebb. Igen, az egyetlen komolyabb kritikánk ezzel a tétellel szemben a műfajidegen szénsav túlzott jelenléte.

A porter, ez a fantasztikus, felső erjesztésű, ale típusú tradicionális angol sör ugyanis igazi téli ital, inkább fűt, mint hűt. Ezért eredeti formájában nem igazán dominál benne a szénsav.