Különleges sör született a német-amerikai együttműködésből
Imádom, amikor egy óriás sörgyár kis, kézműves főzdével kooperál.
Az elmúlt egy évben többször bebizonyosodott, hogy az ilyen együttműködésekből különleges, egyedi sörök születnek.
A Bitburger már bizonyított, amikor tavaly előtt az amerikai Sierra Nevadával közösen piacra dobta a Märzen típusú Triple Hop'd Lagert. Nagyon szerettük, azóta is siratjuk.
Ez az újabb kísérlet azonban felszárítja a könnyeinket.
A németországi Bitburger sörgyár és az amerikai Oregon államban található családi Deschutes sörfőzde a Bitburger Dry Hop’d Zwickl szülei.
A Zwickl, alias Kellerbier alapjáraton német világos, szűretlen sörfajta.
Szűretlenségéből következik opálos színe, amely jelen esetben narancsos borostyánszínbe hajlik. Alapvetően malátára bazírozott, testes sör, ezért nem is igazán kedveljük, mert nálunk a sör ott kezdődik, amikor a komló dominál.
Ez a kis törperős pont ilyen. A hidegkomlózás megtette hatását. Illatban az amerikai citra és mosaic komló generálja a fenyőgyantás, déligyümölcsös aromákat, a Dél-Eifeli Natúrparkban termesztett Bitburger Siegelhopfen pedig a sör pilseni karakteréért felelős. Egyébként ez a Bitburger Prémium Pils alapja.
Vakon kóstolva illata alapján IPA-nak mondanánk, de ízben-szerkezetben könnyebb, puhább, selymesebb. Ügyesen egyensúlyoz az alsó- és felsőerjesztésű stílus között. Lassan olvadó, bézs habpaplan alól csodás aromák jönnek.
A korty testes, malátával gazdagon megtámogatott, azonban a maláta édeskés karaktere egészen háttérbe szorul.
A szerkezet lágy, alacsony szénsavtartalmú, krémes.
Ízben a fenyőgyanta mellett a gyümölcsösség meghatványozódik, majd lecsengésében ismét a fenyőgyantás komló keserű jut szóhoz egy kis aszalt gyümölcsös feelinggel.
A limitált kiadású sört az Intersparban vettük 359 forint / doboz áron.
Fotók: gusto.hu