Különleges sör született a német-amerikai együttműködésből

2022. 04. 09., 16:11
Sörpremier
3835

Imádom, amikor egy óriás sörgyár kis, kézműves főzdével kooperál. 

Az elmúlt egy évben többször bebizonyosodott, hogy az ilyen együttműködésekből különleges, egyedi sörök születnek. 

A Bitburger már bizonyított, amikor tavaly előtt az amerikai Sierra Nevadával közösen piacra dobta a Märzen típusú Triple Hop'd Lagert. Nagyon szerettük, azóta is siratjuk.

Ez az újabb kísérlet azonban felszárítja a könnyeinket. 

A németországi Bitburger sörgyár és az amerikai Oregon államban található családi Deschutes sörfőzde a Bitburger Dry Hop’d Zwickl szülei. 

A Zwickl, alias Kellerbier  alapjáraton német világos, szűretlen sörfajta. 

Szűretlenségéből következik opálos színe, amely jelen esetben narancsos borostyánszínbe hajlik. Alapvetően malátára bazírozott, testes sör, ezért nem is igazán kedveljük, mert nálunk a sör ott kezdődik, amikor a komló dominál. 

Ez a kis törperős pont ilyen. A hidegkomlózás megtette hatását. Illatban az amerikai citra és mosaic komló generálja a fenyőgyantás, déligyümölcsös aromákat, a Dél-Eifeli Natúrparkban termesztett Bitburger Siegelhopfen pedig a sör pilseni karakteréért felelős. Egyébként ez a Bitburger Prémium Pils alapja.

Vakon kóstolva illata alapján IPA-nak mondanánk, de ízben-szerkezetben könnyebb, puhább, selymesebb. Ügyesen egyensúlyoz az alsó- és felsőerjesztésű stílus között. Lassan olvadó, bézs habpaplan alól csodás aromák jönnek.

A korty testes, malátával gazdagon megtámogatott, azonban a maláta édeskés karaktere egészen háttérbe szorul. 

A szerkezet lágy, alacsony szénsavtartalmú, krémes.

Ízben a fenyőgyanta mellett a gyümölcsösség meghatványozódik, majd lecsengésében ismét a fenyőgyantás komló keserű jut szóhoz egy kis aszalt gyümölcsös feelinggel. 

A limitált kiadású sört az Intersparban vettük 359 forint / doboz áron.

Fotók: gusto.hu