Na végre, itt egy rendhagyó IPA

2017. 08. 04., 10:34
Sörpremier
5125
By

Pilot Series néven új sorozatot indított a sikeres és népszerű hazai kraft sörfőzde. Nekünk is küldtek egy palackkal, azt mondták, kíváncsiak a véleményünkre. Íme.

Bennem már csak nagyon halkan pislákol az IPA és egyáltalán a kézműves sörök iránti kíváncsiság. Néha felkapom a fejem egy-egy jól sikerült darabra, de aztán újra csak kedvenc cseh sörözőmben találom magam a csak csapolva kapható Rychtář Rataj, a Hrabalt idéző Postřižinské Jubilejní Ležák vagy egy Svijanský Rytíř Bitter társaságában. A pilzeni típusú cseh lager sörök számomra több izgalmat okoznak. Ez van.

De azért a Horizonton tartom a szemem, mert mindig kifőz valami figyelemreméltót. Ilyen az új sorozat első darabja, egy úgynevezett New England inspired IPA.

A New England stílusú IPA kultuszát cirka tíz évvel ezelőtt a The Alchemist Heady Topper névre keresztelt főzete indította el, olvasom a Horizont honlapján. Az utóbbi pár évben a legtöbb amerikai sörfőzde előrukkolt valamivel ebben a stílusban.

„A sörstílus lényege, hogy a hagyományos IPA-val szemben a komló ízét úgy mutatja meg, hogy annak keserűségét minimalizálja. Jellemző a gyümölcsösen friss íz, a nagyon intenzív illatosság és a sör ködössége. Az opálos szín az élesztőtől, a rengeteg komlótól és az esetleg hozzáadott zabtól vagy búzától együttesen alakul ki, és jelentősen hozzájárul a New England IPA-nál kötelező lágy kortyérzethez.”

Ködösnek tényleg ködös, mint Bott Frigyes legújabb, amfórás finomseprős olaszrizlingje. Már az illat is sokkal kifinomultabb, mint a hardcore IPÁ-ké. Hiányzik belőle a komló keserű vadsága, sokkal lágyabb, elegánsabb, puhább gyümölcsösséget ígér. És tényleg, a korty puha, gyümölcsössége intenzív, őszibarack, trópusi gyümölcsök, egzotikus fűszerek. A palack mellé három kis tasakban mellékelték az aromakomlókat is, melyek a finomabb illatért-ízért felelősek: amarillo, el dorado és centennial. Imádom az aromakomlók illatát. Szezonális, igazi nyári sör, ebben a tomboló hőségben üdítő. Még akkor is, ha az ilyen hőségcunamik idején az alkohollal vigyázni kell.

Szóval végre egy rendhagyó IPA. Innám.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Majdnem lelepleztem a nagy Pilsner Urquell-összeesküvést

Meglepett az új Soproni: itt egy jó IPAri