Megtaláltuk a tökéletes tésztabort
Mármint a bort a paradicsomos olasz tésztákhoz.
Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert örökös sommeliere-k bíróság előtt beidézett tanúként vallják, hogy a paradicsom borgyilkos.
Nem akarok az ördög zugügyvédje lenni, de ahogy anno a pizza, úgy most a klasszikus paradicsomos olasz tészták mellé is megtaláltuk a nörszöt, aki anyai gondoskodással babusgatja ízlelőbimbóinkat.
Ifjabb Márkvárt János, akit tanult kollégáim lelkesedését és elhivatottságát tekintve hasonlítottak már Alvaro Palacioshoz is, 2022-es bohém Kadarkáján a mi paradicsomos pennénk nem tudott fogást találni.
Pedig a szószban volt kapribogyó és chilipaprika is bőven, noch dazu a paradicsom savassága is rátett egy lapáttal.
De ez a kedves kadarka állta a sarat. A nyelven megjelentek a tanninok, de a húzásuk olyan finom volt, mint a szán elé fogott fáradt huskyk lehelete.
Intenzív illatát erdei és szelíd domesztikált gyümölcsök alkotják, málna, ribizli, piros és fekete áfonya finom kevercse.
Könnyed, de tartalmas a struktúrája. Bár minden porcikája friss, egyáltalán nincs újboros hangulata.
Amúgy a paradicsomos olasz tésztától függetlenül az idei Gourmet Fesztiválon is ez volt a kedvencünk.
Hab a tortán, hogy az alapanyag öreg tőkékről, organikus művelésből származik.
Megjegyzem, soha meg nem mondanám, ha vakon kóstolnám, hogy kadarkával van dolgom. A kadarka mítoszt továbbra sem értem. Ez a bor fantasztikus, vitális, vidám, vagány, egyensúlyos, harmonikus, de hogy mitől kadarka, azt továbbra sem értem.
Szerintem a kadarkának nincs karaktere.
3950 forintért vettük a Bortársaságnál.
Fotók: gusto.hu