Megtaláltuk a tökéletes tésztabort

2023. 06. 17., 17:34
A hét bora
4862

Mármint a bort a paradicsomos olasz tésztákhoz.

Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert örökös sommeliere-k bíróság előtt beidézett tanúként vallják, hogy a paradicsom borgyilkos. 

 

Nem akarok az ördög zugügyvédje lenni, de ahogy anno a pizza, úgy most a klasszikus paradicsomos olasz tészták mellé is megtaláltuk a nörszöt, aki anyai gondoskodással babusgatja ízlelőbimbóinkat.

Ifjabb Márkvárt János, akit tanult kollégáim lelkesedését és elhivatottságát tekintve hasonlítottak már Alvaro Palacioshoz is, 2022-es bohém Kadarkáján a mi paradicsomos pennénk nem tudott fogást találni. 

 

Pedig a szószban volt kapribogyó és chilipaprika is bőven, noch dazu a paradicsom savassága is rátett egy lapáttal.

De ez a kedves kadarka állta a sarat. A nyelven megjelentek a tanninok, de a húzásuk olyan finom volt, mint a szán elé fogott fáradt huskyk lehelete.

 

Intenzív illatát erdei és szelíd domesztikált gyümölcsök alkotják, málna, ribizli, piros és fekete áfonya finom kevercse.

Könnyed, de tartalmas a struktúrája. Bár minden porcikája friss, egyáltalán nincs újboros hangulata. 

 

Amúgy a paradicsomos olasz tésztától függetlenül az idei Gourmet Fesztiválon is ez volt a kedvencünk. 

Hab a tortán, hogy az alapanyag öreg tőkékről, organikus művelésből származik. 

Megjegyzem, soha meg nem mondanám, ha vakon kóstolnám, hogy kadarkával van dolgom. A kadarka mítoszt továbbra sem értem. Ez a bor fantasztikus, vitális, vidám, vagány, egyensúlyos, harmonikus, de hogy mitől kadarka, azt továbbra sem értem. 

Szerintem a kadarkának nincs karaktere. 

3950 forintért vettük a Bortársaságnál

Fotók: gusto.hu