Nekünk ennél jobb sauvignon blanc nem kell
A sauvignon blanc benne van a levegőben. A bodza virága már hervad, a hársé kinyílik, a csalánt és a füvet épp lekaszálták, de még ott figyel az akác. Valaki beleharapott egy zöldpaprikába. És mindenütt kő, napsütötte kő.
Pascal Jolivet egyike a világ nagy bormágusainak. Michelin-csillagos éttermek vetélkednek érte, a Forma-1-es futamok VIP-páholyában valamennyi sauvignon blanc-ját hivatalos védőitalként tartják számon.
Mi is évek óta nyomon követjük pályafutását.
Szűkebb hazája a Loire-völgy, a sauvignon blanc bölcsője.
Ő a fajta egyik nagymestere. A folyó mindkét oldalán vannak területei. A bal parton Sancerre, a jobb parton Pouilly Fumé körzetében a legjobb dűlőkben garázdálkodik. Noha szélesebb fogyasztói körökben az új-zélandi sauvignon blanc számít etalonnak, Jolivet szofisztikált borai a hozzáértők szívét dobogtatja meg.
A Sauvignon Blanc Attitude 2021, amit éppen most kóstolunk, a mészköves Touraine és a kovaköves Anger sur Cher területekről származó birtokbor. Hogy bio, az anniyra természetes, hogy nincs is feltüntetve a palackon.
Döbbenetes, hogy létezik a világon pincészet, amelynek az alapbora ilyen magasságban kezdődik. Igaz, 6350 forintos árával idehaza ez már csúcsbor kategória, képzelhetik, milyen lehet a szortiment többi, magasabb emelete.
Mi azt mondjuk, nekünk ennél jobb sauvignon blanc nem kell.
Tartályban, spontán erjedt, ha éppen érdekel valakit.
Illatában is dominál az ásványosság, tökéletes arányban a fajtajelleggel: bodza, csalán, fűnyírás, egres, őszibarack.
Ízben is az alkotóelemek aránya dobogtatja meg az ízlelőbimbóinkat. Csodás savak, citrusos keret, ásványok, fehér húsú gyümölcsösség, fehér virágok, aztán a bodza-csalán vonal, mindez olyan finoman és érzéssel összefűzve, mintha valami festmény volna.
Ez a bor szép. Igen, szép. Minden kortya gyümölcsösség, „füvek” és elegancia ötvözete ásványisággal.
Fotók: gusto.hu