30 éves a Vylyan Pincészet

2022. 09. 05., 13:25
Borászok
5694
By Gusto

A birtok megálmodója, Debreczeni Pál nem kisebb vízióval fogott hozzá a pincészet felépítéséhez, mint hogy a Vylyan név felkerüljön a világ bortérképére.

Kivételes ember volt, egyike azoknak a vizionáriusoknak, akik elsőként láttak potenciált Villányban. Friss, progresszív, nyugati szemléletet hozott a borvidékre. A birtokközpontot a borvidék pezsgő, villányi centruma helyett Kisharsányban alakította ki, ezzel is jelezve kötődését az ültetvényekhez. Az első telepítési hullámhoz nemzetközi szakértőt hívott, a márka arculatát egy Bordeaux-i művésszel terveztette meg.

Gőzerővel építette a birtokot. Energiáját, kitartását, sokszor szokatlannak ható döntéseit meghökkenve figyelte a környezete, de a pincészet első sikerei őt igazolták. Rögtön 1994-ben a Vylyan első nagy bora, egy kékoportó aranyéremmel tért haza egy rangos nemzetközi borversenyről.

Egy évvel később, 1995-ben megszületett a pincészet birtokbora, a méltán közkedvelt Montenuovo Cuvée, majd 1997-ben elkészült az első palack Duennium, a Vylyan csúcsbora. Az egyik legnagyobb büszkeség 2006-ban érte a pincészetet, amikor a 2004-es Pinot Noir Regional Award díjat kapott a világ egyik legrangosabb nemzetközi borversenyén, a Decanter World Wine Awardson. A 2004-es év azonban nem csak egy gyönyörű borral ajándékozta meg a Vylyant, de szörnyű veszteség is érte. Az alapító, Debreczeni Pál tragikus hirtelenséggel elhunyt.

A birtok vezetését Debreczeni Mónika vette át, aki férje haláláig a cég kereskedelmi és export piacait építette. Soha nem volt kérdés, hogy folytatja azt, amit Debreczeni Pál elkezdett. Debreczeni Mónika új dimenziót hozott a pincészet életébe, belső szükségletéből fakadó vonzalma a művészetek felé rövid idő alatt beépült a Vylyan ars poeticájába:

Egy bizonyos szint felett a borok, akár csak egy-egy műalkotás, saját személyiséggel rendelkeznek. A Vylyan számára a bor és a művészet összetartozik és tudatosan keresi a közöttük fellelhető párhuzamokat. Ennek a törekvésnek a megnyilvánulásai az Ördögkatlan Fesztivál, a Bogyólé Borcímke Pályázat, a Művészi hordók kiállítás, vagy a prémium borcsalád művészi címkés borai. Aki ezeket megvásárolja, nem csak egy palack bort, de egy kis művészetet is hazavisz magával.

Mi tehát a Vylyan esszencia? A terroir különleges adottságai mellett az alapító, Debreczeni Pál úgy vallotta, hogy a Vylyan mögött álló erős csapat hite, tudása és nyitottsága az, ami napról napra előre viszi és felteszi a Vylyan nevet arra a bizonyos térképre.

Születésnap a Vylyan birtokon

A 30. jubileum alkalmából szeptember 17-én születésnapi partival várják a borkedvelőket Kisharsányban, a Vylyan birtokon. Olyan egész napos programot szeretnének nyújtani, amely során együtt, kötetlen hangulatban, emlékezetes borok kíséretében felidézhetik az elmúlt 30 év legszebb pillanatait. 

Képek forrása: Vylyan