Ezzel a villányi franc-nal jól kezdődik a február

2022. 02. 01., 11:34
A hét bora
5238

Bárcsak a lottón lenne ilyen mázlink. Megint belefutottunk egy remek ár-érték arányú borba. Ráadásul, mint a múltkori találatunk, a 2018-as Vesztergombi Cabernet franc, ez is az Aldi polcain figyelt.

(Ez is franc, egyenes Villányból, a fajta nemzetközileg is elismert szűkebb pátriájából, Günzer Zoltán pincészetéből. Bár villányi, ez „csak” classicus kategória, tehát nem nevezik Villányi Franc-nak. Azt a kitüntető vignettát csak a premium és super premium minőségben világító cabernet franc-ok élvezhetik.)

Bock, Gere, Malatinszky mellett a Günzer nevet is az elsők között tanultuk meg, amikor a rendszerváltás után rácsodálkoztunk, hogy a bor finom, elegáns, gyümölcsös is lehet, hogy van esztétikája. 

Günzerék generációk óta borászkodnak. A családi gazdaság 1990-ben kezdte meg működését, kezdetben félhektárnyi ültetvénnyel, évi 1500 palack bor értékesítésével. Mára 25 hektár a saját terület, és 200 000 palack bort értékesít.

A 2017-es Günzer Cabernet franc 2500 forintért megint a legjobb vétel kategória. 

A Jammertal-, Csillagvölgy- és Dobogó-dűlő terméséből született, a tartályos és hordós érlelés után több mint egy évig pihent-érett palackban.

Illatában Amaréna meggy, rumos szilva. Érett, meleg, mediterrán karakter, de nincs benne semmi túlérett lekvárosság, csupán egy kis vanília-csoki-kávé kombó köszön be, ahogy nyílik a pohárban. 

Ízben is a gyümölcsösség hasít, a franc borsos fűszerei kevésbé mutatják magukat, viszont a tannin szépen le van kerekítve, a fa pipec módon integrálódott. 

Öt évesen nagyon szépen tartja magát. A vitális, friss gyümölcsösség mindent visz, cizellált savak kíséretében. 

Kellemesen húsos, kedves, barátságos, puha szerkezetű, nagyon könnyen szerethető vörösbor. 

Fotók: gusto.hu