A 10 legjobb champagne, amit idén kóstoltunk

2020. 12. 29., 17:01
Buborékláz
6082
By

Az elmúlt években (még a Covid előtt) számtalanszor volt alkalmunk részt venni champagne-kóstolókon. Valahányszor vakon kóstoltuk őket, nagyjából ugyanazok a tételek köszöntek vissza. Most a lehető legszűkebb körben újrakóstoltuk kedvenceinket. Mi ezek valamelyikével búcsúztatjuk ezt a szomorú 2020-as évet.

Egly-Ouriet Grand Cru

Túlsúlyban van benne a pinot noir (70%), kevés a chardonnay (30%). Színe mély, érett, a vintage pezsgők árnyalatait idézi. Komplex illatában péksütemény, élesztő, citrusaromák és ásványosság.

Textúrája krémes-selymes, a buborékok aprók, a pohárban letisztult, nagy kaliberű bort találunk. Eleganciája páratlan. A pezsgés frissességet és izgalmat visz a kortyba, de inkább a struktúrát építi, és félúton szinte elbizonytalanodunk, pontosan mit is kóstolunk. Bort? Pezsgőt?

R de Ruinart Brut

Kristálytiszta, vibráló, üde, gazdag, játékos, komplex, kiegyensúlyozott. Ásványossága és gyümölcsössége hátterében leheletfinom toast aromák. Puha minden korty, apró buborékjai a bársonyos struktúrát építik.

Louis Roederer Brut

Aprócska buborékok, friss, kirobbanó illat, a háttérben finom élesztős aromák, sok gyümölcsösség, elegánsan kesernyés, krémes utóíz.

Billecart-Salmon Extra Brut

Csontszáraz, mintha nyerspezsgő lenne. Ásványossága vezeti illatát, ízét. Mögötte érintésnyi déligyümölcsös aromavilág, amit száraz mezei virágcsokor illata fog körbe. Visszafogott, elegáns. Ínyenceknek.

Paul Bara Brut Réserve

Illatában egzotikus gyümölcsöké, citrusféléké a főszerep. Ízében élénk, tiszta, intenzíven gyümölcsös. A toast aromák csak sejtés szinten tűnnek fel a háttérben.

Laurent-Perrier Brut

Illata inkább virágos, mint gyümölcsös. Friss, élénk, finom savú, krémes. A toast aromák diszkréten a háttérbe húzódnak. Vajas, krémes textúrája elég meggyőző.

Piper Heidsieck Brut

Illatában kávé, teljes kiőrlésű keksz, amivel valami hűvös, növényi aromavilág társul. Van stílusa. Ízben elegáns, puha buborékok, érett-friss aromák.

Veuve Clicquot Ponsardin Brut

Intenzív buborékolását friss, gyümölcsös aromák kísérik. Harapni lehet az őszibarackot, zöldalmát. Aztán jön a menta, csalán, zöldfűszer, citrom, narancs, grapefruit, ananász. Valami ráncfelvarrás történhetett a Veuve Clicquot-nál, mert egy ideje ez a frissesség hat át minden egyes palackot.

Moet & Chandon Brut

Illatában először az egzotikus gyümölcsök, ananász és grapefruit, aztán a finom toast aromák. Citrusos lecsengés. Puha textúra, apró olvadó buborkék, nagyon hosszú, citrusos, toastos utóíz.

Leclerc Briant Brut Reserve Champagne

Sötét arany szín, szép gyöngyözés. Illatban méz, mézeskalács, kamilla, frissen kaszált rét, fűszernövények, frissen földre hullott gyümölcsök, alma, barack, körte. Ízben kifinomult, almás jegyek.

Egy kis Champagne-ház organikus, biodinamikus bora. Az alapbor (pinot noir, meunier és chardonnay) hordóban erjedt és érlelődött 9 hónapot.

Fotók: gusto.hu