Magyar sikerek a nemzetközi szakácsversenyen

2018. 03. 14., 10:18
Gourmet
1062
By

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) két hallgatója és egy finn egyetemista hallgató végzett az első három helyen az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjében. 

Ők hárman vehetnek részt a párizsi eredményhirdetésen, ahol kiderül, hogy a rangos zsűri kit hozott ki végső győztesként.

A két BGE-s hallgató Csukás Norbert és Ramocsai Barbara, akik fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt készítettek el előre meghatározott idő alatt a többi versenyzővel egyetemben.

A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben.

Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak élővilágának megőrzése.

A magyar versenyzők közül Csukás Norbert profi étele a tengeri sügér narancsos répával, pálinkás-pikáns bébi tintahal spenótos tésztával és sáfránymártással, fekete parmezán chips-szel volt, a háziasszonyi étel pedig az algába tekert tengeri süllő/sügér édes tócsnival és korianderes-curry-s zellerpürével.

Ramocsai Barbara profi versenyétele a tőkehaltekercs gombával, pirított Szent Jakab kagyló, mandulás póréhagymahab, savanyított uborka és mandula morzsa volt, míg a háziasszonyi étele a rántott tőkehal, polenta, pirított kelkáposzta, sült paprika gyömbérrel és algával.

A nemzetközi zsűriben Franciaországból érkezett elismert séfek és szakemberek mellett a hazai gasztronómia vezető séfjei és a szakértői foglaltak helyet.

A magyarországi verseny nemzetközi zsűritagjai:

  • Stephane Jakic (Ferrandi-Paris)
  • Jean-Pierre Boudin (Dinard Catering School)
  • Michel Mouisel (Ferrandi-Paris)
  • Marjorie Mongodin (Ethic-Ocean)
  • Elisabeth Vallet, director (Ethic-Ocean)
  • Aleksandra Budner Wachowiak (Low Impact Fishers of Europe)
  • Marcin Rucinski (Low Impact Fishers of Europe)

A magyarországi verseny magyar zsűritagjai:

  • Andrejszky Zoltán, műsorvezető (The Fishing&Hunting Channel, Halimádók konyhája)
  • Czompa Fanny (franciák által delegált, korábbi magyar versenyző, 2016-ban bronzérmes, BGE KVIK korábbi hallgatója)
  • Győrffy Árpád, executive chef (Kollázs Étterem, Hotel Four Seasons, Budapest)
  • Horváth Ágnes, főszerkesztő (Vendéglátás Magazin)
  • Lipták György, séf (BGE korábbi hallgatója)
  • Nyíri Szása, tulajdonos séf (Arany Kaviár Étterem)
  • Palotás Péter, ügyvezető/tulajdonos (The Fishmarket)
  • Sárközi Ákos, executive chef (Borkonyha Étterem)