A kéknyelűről őszintén
Minden eddiginél több, 35 badacsonyi pincészet mutatja be több mint 150 borát a Nagy Badacsony kóstolón szombaton a budapesti New York Palotában, ahol újdonságként a régió 16 turisztikai szolgáltatója is bemutatkozik.
A híres-nevezetes badacsonyi kéknyelű alig élte túl az előző rendszer megpróbáltatásait, mindössze két hektárnyi maradt belőle a nyolcvanas évek végére. Nem is csoda, hiszen alacsony terméshozamú, kényes fajtáról van szó, amelyet éppen ezért már annak idején is csak a főúri szőlőbirtokokon termesztettek.
A badacsonyi borok iránt mélyebben érdeklődőket két mesterkurzus is várja: Sánta Zoltán borakadémikus Úri muri - a Kéknyelűről őszintén című előadásában a badacsonyi kéknyelű sokszínűségét mutatja be hét kiváló és izgalmas tételen keresztül.
Wolf András, a Salon Étterem és a New York Kávéház executive séfje, a Bocuse d'Or Akadémia tagja Borok ételekhez vagy ételek borokhoz címmel készül bor-ételpárosításokkal.
A borvidék sokszínű kínálatát idén első alkalommal ismerhetik meg a kóstoló látogatói, a kiállítók között ugyanis ott lesznek a legismertebb szálláshelyek, programhelyszínek, kézműves termelők, vendéglátóhelyek is, akik a borokhoz illő finomságokkal készülnek.
A Nagy Badacsony kóstoló teljes kiállítói listája a
honlapon érhető el.