A világ legjobb proseccója rózsaszín

2022. 02. 03., 14:30
Buborékláz
4088
By Gusto

Minden évben óriási várakozás előzi meg a Wine Enthusiast bor- és pezsgő értékelését. Legutóbb az Azienda Fidora Prosecco Rosé Brut Nature DOC kapta kategóriájában a legtöbb pontot (93), amit már itthon, a mitiszol.hu oldalán is beszerezhetünk.

Na, de hogy lehet egy prosecco rózsaszín?

2019 és 2021 nagy változást hozott a proseccók világában: a hivatalos konzorcium – a DOC Prosecco – korábban kimondta, hogy a prosecco tisztán fehér, de 2019 májusában a bizottság úgy döntött, hogy 2021-től jóváhagyják a rozé változatot. 

Bár Észak-Olaszországban régóta készítenek rózsaszín pezsgőt, azt nem lehetett proseccónak nevezni még akkor sem, ha a kijelölt területről érkezett. Ezt a helyzetet rendezte a bizottság, és 2021-től megnyitotta az utat a rozé proseccók világhódítása előtt.

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetőek proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük. Fontos szabály továbbá, hogy egy rozé proseccónak legalább 85 százalék glera és legalább 10 százalék pinot noir szőlőt kell tartalmaznia. 

A vörös szőlő hozzáadása az italhoz elsősorban az illatában mutatkozik meg, ami azonnal felfedi a vörös szőlő sokféleségét: az eper és a málna finom illatát kölcsönzi a kortynak.

A neves Wine Enthusiast amerikai bor szaklap a 2021-es év legjobb proseccójának választotta az Azienda Fidora Prosecco Rosé Brut Nature DOC-ot, ami 93 megszerzett pontjával elnyerte a szerkesztők külön ajánlását is. 

Az Azienda Fidora birtok sikertörténete nem itt kezdődött, sokkal régebbre nyúlik vissza.

Azienda Fidora, Veneto, Olaszország

1974-ben Guido Fidora úgy döntött, hogy a családi szőlőbirtokot biogazdálkodássá alakítja át. Abban az időben az ökológiai termelés egyáltalán nem volt divat, sőt akkor már kb. egy évszázada népszerűsítették a vegyszerekkel történő növénytermesztést. Nem voltak könyvek, kutatások, tanárok, akik megmondták volna, hogyan lehet növényeket termeszteni vegyszerek használata nélkül, ezért kénytelenek voltak saját tapasztalatból tanulni.

„Számunkra biónak lenni nem csak azt jelenti, hogy visszatérünk néhány régi jó elvhez, hanem előrelépést jelent a minőség, az egészség, a fenntarthatóság és a környezeti felelősség terén. Emiatt alapvetésként kezeljük az ágazat legújabb technológiájának és az idősebb generációktól átvett tapasztalatok összeegyeztetését.” 

Fehér és a habzó boraikat a velencei és valdobbiadene-i birtokokon, vörösboraikat valpolicella-i területen készítik.

Forrás és képek forrása: mitiszol.hu